Boris op tuintafel

Gepubliceerd op 14 september 2017 om 00:00

Je hebt wel eens van die foto’s van (je) dieren die blijven hangen, omdat ze juist dát weergeven wat zo lief, leuk, schattig of kenmerkend is voor dat dier.
Zo'n foto had ik ook van mijn kater Boris.
Hieronder neem ik je mee naar hoe mijn pastelschildering van Boris tot stand gekomen is.

 

Pastelschildering 35x50 cm

Gebruikt materiaal:

- Hahnemuhle Velour pastelkarton licht grijs;

- Rembrandt pastelkrijt

- Stabilo CarbOthello pastelpotloden

boriskaal8-3.jpg

Op bovenstaande foto is Boris een paar maandjes oud en hij had en heeft nog steeds een manier van kijken waardoor je van binnen smelt, althans dat vind ik. Ook zijn er voldoende details te zien. Daarom wilde ik deze foto gebruiken voor mijn pastelschildering. 

Allereerst bepaal ik hoe groot de tekening moet worden.

Dan ga ik met een tekenprogramma (Corel Paintshop Pro) kijken of ik er een andere achtergrond of kleur aan wil toevoegen. In dit geval heb ik getwijfeld of ik een soort savannaprint of gewoon wat meer blauw op de achtergrond zou willen. Ik weet dat als je een blauwe (koele) achtergrond hebt, de rode (warme) tinten op de voorgrond goed contrasteren en de dieptewerking wordt versterkt.

Hiervoor heb ik gewoon op internet naar wat afbeeldingen gezocht, stukjes eruit geknipt en achter Boris geplakt. Zie hieronder. Nogmaals, het is puur bedoeld voor een impressie.

boriskaal6.jpgboriskaal3.jpg

Uiteindelijk heb ik toch voor de bestaande basisachtergrond gekozen, maar het moest slechts dienen als contrast.

Daarna heb ik de foto op ware grootte uitgeprint.

Het halsbandje vond ik storend. In de tekening heb ik deze daarom weggelaten.

Op de originele foto zie je ook nog onze andere poes op de achtergrond, die is een andere keer aan de beurt ;-).

M.b.t. de ondergrond heb ik gekozen voor Hahnemühle Velour pastelkarton licht grijs. Dit heeft een fluweelachtig harig oppervlak, is zeer zacht en lijkt dus op de stof velours. Dat betekent ook dat je moeilijk strakke dunne lijntjes kunt tekenen, maar het leent zich uitstekend voor vervagende effecten. Boris is op de foto nog jong, de haartjes zijn dan nog wat dunner en donziger en zijn jeugdigheid kon ik door dit papier extra benadrukken.

Vervolgens gebruik ik carbonpapier om de grote contouren over te brengen. Dit gaat sneller dan natekenen en je hebt minder kans op basisfouten. Aangezien velourspapier zeer zacht is moet je uitkijken dat je niet door het papier drukt. Tevens kunnen storende vlekken bij het gebruik van carbonpapier afgegeven worden.

Nadat de grootste lijnen opgezet zijn kun je met een donker pastelpotlood de lijnen wat aanzetten en meer details aanbrengen. Zie hieronder.

20170831_164531-1.jpg

En dan begin ik met het grof inkleuren van gedeelten het zogenoemde "blokken".

Vanwege het velours heb ik gemerkt dat pastelkrijt zich hiervoor het beste leent, omdat het een heel zacht materiaal is welke gemakkelijk pigmenten afgeeft. Voor verdere details gebruik ik de Stabilo CarbOthello pastelpotloden.

Ik heb ook andere merken, maar die vond ik “te hard” waardoor de pigmenten niet afgaven. Je zou je papier er zelfs mee beschadigen als je te hard zou drukken.

Hieronder twee volgende fasen.

20170831_212547-1.jpg20170831_222708-1.jpg

Voordat ik verder met de detaillering van Boris ging heb ik eerst de achtergrond ingekleurd.

Normaal hoor je daar mee te beginnen, dus van achter naar voren werken, maar ik wilde eerst aanvoelen hoe het papier werkte (had er nog niet eerder meer gewerkt). Bovendien kreeg ik dan meer inzicht in achtergrond vulling (hoe donker of licht, kleurgebruik) ten opzichte van Boris. Ook is het handig voor een natuurlijke overloop van kattenharen in achtergrond.

Ik besloot voor een vage achtergrond te gaan, maar nog wel zo gedetailleerd dat de suggestie van aanwezige planten duidelijk was.

20170902_205536-1-1.jpg20170904_214223-1.jpg

Toen dat klaar was kon ik verder met Boris, waaronder het inkleuren van de ogen. Op de rechterfoto hierboven moet ik de lichaamsharen nog verder verfijnen.

Tijdens het uitwerken is het constant zoeken naar de balans tussen lijnen, vervagingen en vlakken. Hier gaat eigenlijk de meeste tijd in zitten. Je tekent wat, vervolgens is het wat poetsen, wéér tekenen, accenten c.q contrasten aanbrengen etc  … net zo lang tot je het gewenste resultaat hebt en dat is wanneer ik dát zie wat mijn gevoel wil uitdrukken.

Er zijn tekenaars die de haarstructuur zeer gedetailleerd met kleurpotloden kunnen uitwerken. Ik werk meer met vlakvullingen en structuren in combinatie met details op plekken die het geheel verfijnen zoals de ogen, snorharen en haartjes die oplichten.

De mate van detaillering hangt ook af van de papiersoort. Vooral pastelmat van het merk Clairfontaine leent zich perfect voor hele fijne details.

Ook is het altijd opletten waar het licht vandaan komt en de schaduwzijden. Op schaduwplekken kun je eigenlijk nooit het witste wit aanbrengen.

En dan tot slot nog de snorharen en mijn naam eronder met hieronder het uiteindelijke resultaat.

P1140380-1.jpg

Ik heb je even meegenomen naar hoe ik werk. Hopelijk vond je het leuk en/of interessant.

Je mag gerust een reactie achterlaten of deze pagina delen op Facebook. 

Reactie plaatsen

Reacties

Els
7 jaar geleden

Prachtig Elma !
Leuk om 'm zo nog een keer te bewaren ;-)

Maryo van den Berg
6 jaar geleden

Prachtig gedaan! Maar ik vind het jammer dat je ervoor gekozen hebt een plant met roze bloempjes achter Boris te zetten. Mij leidt het af, ik zie eerst de plant, en dan Boris. In een eerder stadium was de plant er niet, wat mij betreft toen een perfecte achtergrond. Links is de plek waar automatisch je ogen het eerst heen gaan.

elmaschilderingen
6 jaar geleden

Maryo, bedankt voor je complimenten en je opbouwende kritiek. Ik heb uitgebreider gereageerd via een persoonlijke mail.