Familie Groot-Lotharinger

Gepubliceerd op 23 november 2017 om 10:54

Elk voorjaar hebben we jonkies van dit ras in onze hokken. Als ze opgroeien kunnen ze zo heerlijk op moeder hangen. Dit was voor mij aanleiding foto's daarvan te maken en ze uit te werken in een pastelschildering.

Afmeting: 50x70 cm.

Gebruikte materialen:

- Clairefontaine Pastelmat licht blauw;

- Rembrandt pastelkrijt;

- Stabilo CarbOthello pastelpotloden;

- Faber Castell Pitt pastelpotloden (zwart, wit en grijs);

- panpastel (oker, wit, licht geel, indigo blauw en sienna).

___________________________________________________

Mijn man en ik fokken al jaren dit ras. Elk jaar krijgen we jonge dieren en elke keer is het weer een schattig gezicht als die jong zo lekker op hun moeder hangen. Maar het valt vaak niet mee om zo’n moment vast te leggen. Óf je hebt net even geen fototoestel bij de hand, óf, als je die wel hebt, wil je het gaas er niet bij hebben. Dan doe je het deurtje open, maar dan verspringen ze of komt moeder overeind (ze denkt dat ze dan wat lekkers krijgt :-/) en weg ideale foto!

Vandaar dat ik verschillende foto’s gebruikt heb (hieronder foto 1 en 2) om met Corel Paintshop Pro een nieuwe compositie te maken, zie foto 3.


20170604_084010.jpgfoto 1

20170604_084030.jpgfoto 2 


Image3.jpgfoto 3, compositiefoto 

Ik vond dat moeder me aan moest kijken, waardoor je direct contact met haar hebt.

Je ziet bij foto 3 nog verschillende oren door elkaar, maar daar stoorde ik me niet aan.

Daarna heb ik de foto uitgeprint.

Ik wilde een schildering maken op ongeveer ware grootte. Als deze dan zou ophangen moest je het gevoel krijgen alsof je de dieren zou kunnen “aaien”. Daarvoor heb je al snel een afmeting van 50 x 70 nodig. Bovendien, door het behoorlijke aantal dieren, is het prettig om niet te pietepeuterig te hoeven tekenen.

M.b.t. de ondergrond koos ik voor Clairfontaine Pastelmat. Dit is momenteel een heel populair papier. Niet alleen voor pastels maar ook voor kleurpotloden. Bovendien kun je er met water(verf) op werken en/of gemengde technieken. Onder de pasteltekenaars is dit papier erg gewild, omdat:

  • het weinig stof creëert tijdens het tekenen vanwege de zeer fijne structuur, dit is beter voor je gezondheid en je potloden/krijtjes gaan langer mee;
  • het pastel ondanks deze structuur toch zeer goed hecht;
  • je makkelijk meerdere lagen over elkaar heen kunt tekenen, zonder snelle verzadiging;
  • je daarom niet hoeft te fixeren tussendoor;
  • het papier veel minder de neiging heeft om af te geven na het tekenen, en je kunstwerk dus beter in stand blijft.

Wel moet je vaak wennen aan een papiersoort als je andere gewend bent, maar dat is een kwestie van oefenen en uitproberen.

pastelmat-1.jpg

Een afbeelding van diverse kleuren pastelmat die te koop zijn.

Ondanks dat het stevig karton is (360 grams) is het handig dit papier met schilderstape op een stevige ondergrond te plakken, bijv. hardboard.

Daarna bracht ik met behulp van carbonpapier de grote contouren op het pastelpapier over. Zie hieronder (als je goed kijkt).

20171026_210842.jpg

Vervolgens begon ik met het inkleuren.

Eerst moederkonijn. 

20171027_155131-kopie.jpg

 

20171027_173337-kopie.jpg

Omdat ik de oren niet goed kon af maken ben ik daarna met de achtergrond verder gegaan. Ik was er nog niet uit of ik ook de dieptewerking van het hok erin verwerkt wilde hebben. Ik was een beetje bang dat het zou afleiden. Afijn. Dat zou ik later wel zien. Eerst maar verder met familie konijn. 

Voor elk konijn ging ik als volgt te werk. Eerst de ogen en hoe klein ook, ik vind het altijd belangrijk om daar extra aandacht aan te besteden. In dit geval moesten ze het lieve en onschuldige weergeven van die kleine konijntjes.

Dan de zwarte en witte gedeelten grof inkleuren, zowel met pastelpotlood als met pastelkrijt. Bij sommige gedeelten hield ik al rekening met schaduwen, dus voor die partijen gebruikte ik blauw-, lichtgrijs-, lichtgeel- en roomwitten. Maar ook zachte tinten met groengrijs en violetten werkten goed.

Daarna wreef ik de boel in met vingers en/of doezelaars. Op deze manier creëerde ik een mooie onderlaag. Daarbovenop kon ik verder met details.

20171029_112038-kopie.jpg

Het was best moeilijk om te zien waar precies de vachtdetails zaten, evenals schaduwen. Dus een beetje fantasie en logisch nadenken had ik wel nodig.

Hieronder een paar foto’s van manieren hoe je kunt verdoezelen.

20171115_111046-1-kopie-1.jpg

  • Met je vingers. Maar pas op bij grof papier, dat lijkt op schuurpapier! Ik heb me werkelijk wel eens een blaar geschuurd op mijn vingertop! 

20171115_110941-1-kopie-1.jpg

  • Of met doezelaars. Elke doezelaar heeft zijn eigen kenmerken (hard of zacht) en werkt verschillend op verschillende soorten papier(merken). De harde zijn goed om de pastel in het papier te wrijven. De zachte om kleuren te mengen. Maar het hangt ook af van de ondergrond (fijn of grof) en de hardheid van de pastels. Ook hier geldt dat je gewoon moet uitproberen wat het beste werkt.

20171115_110900-1-kopie.jpg

Een ander voordeel van doezelaars is dat ze puntig zijn, daarmee kun je makkelijk kleine hoekjes verdoezelen.

Er bestaan ook nog doezelaars met rubberen punten of vlakken. Afhankelijk van de papiersoort zijn deze ook te gebruiken.

Na een paar konijnen getekend te hebben was ik nieuwsgierig hoe de houten plank qua kleur zou uitwerken t.o.v. de konijnen. Dus mijn volgende stap was om deze grof uit te werken.

20171029_122745-1-kopie.jpg

Voor het inkleuren van de plank heb gebruik gemaakt van pastelkrijtjes en panpastels. Van deze laatste heb ik onlangs een aantal kleuren gekocht, maar ik had er nog niet mee gewerkt. Dus het was gelijk een oefening. 

20171121_224430-1-kopie.jpgEen afbeelding van mijn gebruikte panpastels met toebehoren.

Panpastels zijn napjes met hoogwaardige kunstenaarspastels in een afsluitbaar potje. (Vergelijk het met bruiningspoeder voor je gezicht). Met speciaal voor deze pastels ontwikkelde sponsjes en applicators kun je met dit pastel snel en makkelijk vlakken inkleuren en lijnen creëren. De pastels zijn gemaakt volgens een uniek proces waarbij minimale hoeveelheden binders en filters worden gebruikt, met als resultaat een rijk, ultra zacht pastel met een lage stofontwikkeling. Dit is het meest onderscheidende kenmerk t.o.v. andere pastels. Daardoor kun je met dit materiaal zó werken, dat het lijkt alsof er geschilderd is. 

Mijn ervaring met het werken met deze pastel in combinatie met de applicators is dat het erg soepel en snel ging. Vooral voor het aanbrengen van de patronen en structuren van het hout was het ideaal en de kleuren mengden zich heel makkelijk.

Mijn conclusie na dit experiment is dat dit een fantastisch materiaal is en een heerlijke aanvulling op mijn andere pastels, dus ik ga zeker meerdere kleuren van dit materiaal aanschaffen.

Minpuntjes zijn dat de sponsjes snel scheurtjes vertonen en dat de panpastels prijzig zijn.

Op deze site onder het tabblad videos (voorbeeld 1) staat een filmpje waar ik de panpastel toepas (duurt 1.37 min.). (Klik op videos om er rechtstreeks naar toe te gaan).

Daarna ging ik verder met de konijntjes op dezelfde wijze als hierboven omschreven.

Hieronder zie je wat fotos van de diverse stadia.

20171112_141235-kopie-1.jpg

20171112_162031-kopie.jpg

20171112_211706.jpg

Met name het inkleuren van de witte vacht was best lastig. Op de referentie foto’s is de structuur niet goed te zien. Daarom heb ik die vooral bij moeder niet sterk gedetailleerd weergegeven. Op sommige plekken heb ik het witte krijt flink aangezet en met mijn vingers uitgewreven wat een zacht effect gaf zoals je hieronder kunt zien. 

20171115_110758-1-kopie.jpg

20171115_110026-1-kopie-2.jpg

Daarna de details nog nagelopen zoals het uitwerken van de fijne haartjes. Dit doe ik meestal met een pastelpotlood met een enigszins scherpe punt, zie hieronder.

20171115_111723-1-kopie.jpg

Toen alle konijnen er op stonden moest ik nog wat met de achtergrond. Om ze ergens "in" te plaatsen heb je diepte nodig. Maar een achtergrond met zachte kleuren zonder details vond ik ook mooi.

Dus een dilemma.

Na wikken en wegen besloot ik om toch dieptelijnen en vlakken aan te brengen, maar deze heel licht te houden.

Na dit uitgevoerd te hebben was ik nog niet tevreden. Het werkte niet zoals ik voor ogen had.

20171119_154048-1-kopie.jpg 

Uiteindelijk heb ik de dieptevlakken wat donkerder gemaakt, vooral het plafond. Door er wat meer paarstinten aan toe te voegen (ook in het hout) werd het ook meer één geheel. Mogelijk had het plafond nog donkerder gekund … onderstaande foto lijkt er nog enigszins om te vragen. Maar als je de schildering in het echt ziet is het goed zo.

 

20171121_155621-kopie.jpg

Als laatste bracht ik de snorharen aan en niet te vergeten mijn naam.

Het was weer een genot om aan dit project te werken en elke keer de familie groter te zien worden. Nu nog op zoek naar een geschikte lijst en dan komt de schildering op een mooi plekje in de woonkamer te hangen. Mochten we om wat voor reden dan ook dit mooie ras niet meer fokken, dan hebben we hier een mooie blijvende herinnering van.

Hopelijk vond je het leuk of interessant om te lezen hoe ik te werk ben gegaan. Reageren mag altijd.

Als je geïnteresseerd bent om ook een portret te laten maken, kijk dan verder op mijn website voor meer info.

Mailen kan ook naar: info@elmaschilderingen.com

20171120_135518.jpg

Groeten, ook namens Familie Groot-Lotharinger, Elma

Reactie plaatsen

Reacties

Smithf483
6 jaar geleden

Hello. excellent job. I did not expect this. This is a great story. Thanks! eagegfkfegckebae

Evert JanWolf
6 jaar geleden

Hallo Elma ,ik heb een vraag aan jou heb je hier een opleiding voor gevolgd.

Gr. Evert

elmaschilderingen
6 jaar geleden

Zoals ik je al bericht heb, hiervoor heb ik geen opleiding gehad. Ik ben zoals dat heet auto didact